maanantai 7. lokakuuta 2013

Kaksin kappalein kisoja - vaihtelevalla menestyksellä!

Huhhuh... Erittäin tapahtuma rikas viikonloppu takana. Tarkoitus oli tulla jo aiemmin postailemaan, mutta lähipäivien tapahtumien vuoksi se postaileminen vaan jäi. Nyt kuitenkin, palaillaas kuluneen viikonlopun tapahtumiin! :)

Perjantaina käytiin ensin kuvailemassa Vikiä ja Fasua pellolla. Viki ei tosin kuvauksistamme paljoa innostunut, joten lopputulokseksi ei saatukkaan kuin pari hassua onnistunutta kuvaa. Mutta parempi sekin, kuin ei mitään!

Kuvailujen jälkeen ratsastin vielä Vikin ilman satulaa kentällä. Mentiin ihan suht. rennosti sillä tiedossa oli kunnon kisaviikonloppu. Kummempia en ala tästä ratsastuksesta nyt selittämään, mutta Viki oli ehkä paras aikoihin! Tosi rento ja rauhallinen, laukat pyörivät - sekä tuntuivat että myös näyttivät tosi hyviltä! Kiitoksia vaan Hennille neuvoista :)

Jäi kyllä hirmu hyvät fiilikset perjantain ratsastuksista, joten tosi hyvillä mielillä lähdin lauantaina kisaamaan! :)




Lauantaina suunnattiinkin siis taas naapuritallillemme, tällä kertaa estekisojen merkeissä, luokkanahan toimi 60-70cm! Perille päästyämme pääsinkin lähes heti verkkailemaan Vikiä. Sain tehtyä kunnon ravi- ja laukkaverkan molemmissa suunnissa. Vauhtia ja energiaa piisasi taas enemmän kuin paljon, mutta ravailujen ja laukkailujen myötä Viki rauhoittui todella kivasti.

Radan kävelyn jälkeen kävin vielä ottamassa muutaman verkkahypyn. Viki hyppäsi hyvin, ja teki tosi kivasti venymisiä esteille! Ekalla kerralla venyi jopa niin paljon, etten itse päässyt yhtään hyppyyn mukaan :D Hyvillä mielin siis lähdettiin radalle!

Maneesiin päästyämme odotettiin edellisen suorituksen ajan, jonka jälkeen hypättiin yksi verkkahyppy, joka ei oikein ottanut sujuakseen. Siihen tuli pieniä kiemurteluja sillä suoraansanottuna ohjasin Vikin sille ihan päin peetä.. Hups :D

Rata alkoi todella kivasti. Ekalle esteelle löytyi paikka hyvin ja laukka vaihtui. Tokalle myös hyvä paikka, mutta laukka ei vaihtunut - tosin se korjaantui hienosti seuraavassa kaarteessa. Kolmas ja neljäs este sujuivat hyvin. Mutta kun, olin tekemässä vitoselle siistiä, rauhallista ja hallittua kaarretta, meiltä pettikin yllättäen pohja alta?!? Kaaduttiin siis kunnolla Vikin kanssa ja minäkin pääsin kirjaimellisesti maistelemaan hiekkaa..

Kummallekkaan ei onneksi sattunut pahemmin. Viki oli kunnossa ja liikkui puhtaasti. Itsellä otti vasen käsi hieman osumaa, mutta kyllä tämä tästä. Pääasia että mitään vakavaa ei sattunut! Itse en keksi kaatuamiseen muuta syytä kuin sen, että pohja oli yksinkertaisesti niin pehmeä/liukas, sillä vauhtiahan meillä ei edes hirveästi ollut. Mutta välillä näinkin - aina ei voi onnistua, mutta kyllähän se hiukan harmittaa että tämmöistä pääsee tapahtumaan pelkän pehmoisen pohjan vuoksi.







Sunnuntaina sitten suuntasimmekin kohti Anjalaa, Kymijoen Ratsastajien estekisoja. Tällä kertaa hyppäsin luokat 70cm(AM5) ja 80cm(AM5). Molemmat luokat olivat siis korotetulla uusinnalla. Katsoin aamulla Vikin läpi ja kävelelytin hieman pihalla, mutta Viki ei näyttänyt mitään tavallisesta poikkeavaa, joten pystyttiin lähtemään kisoihin. Kisapaikalle päästyämme, kävin pikaisesti ilmottautumassa, jonka jälkeen käveltiin Jennan kanssa rata läpi ja sitten pitkin jo lähteä verkkaamaan, kun lähdin luokassa toisena.

Verkka-alue oli aivan onnettoman pieni, jossa ei Vikin kanssa mahtunut edes kunnolla pyörittämään laukkaa, saatikka sitten hyppäämään, jonka takia alkuradoistakaan laukka ei vielä meinannut kunnolla pyöriä. Viki tarvitsisi paljon enemmän tilaa, sillä laukka tulisi ensin saada pyörimään kunnolla, ennen kuin sitä alkaa työstämään kunnolla. Joka tapauksessta, verkassa neiti kuitenkin toimi tilanteen huomioiden ihan hyvin, ja teki muutamat ihan nätit hypytkin.

70cm rata alkoi vähän haparoiden ym. syystä. Laukkaa sai ratsastaa kunnolla koko radan ajan, mutta siltikään se ei ihan nopeasti ottanut parantuakseen. Perusrata sujui kuitenkin ihan hyvin, pari hassua paikkaa ja ristilaukkaa, mutta puhtaasti mentiin & uusintaan päästiin!

Uusinta sujuikin jo sitten paljon paremmin. Viki tuntui hyvältä, ilman mitään ihmeellisyyksiä. Paikat löytyi hyvin ja esteetkin säilyttivät muotonsa. Tuloksena siis 0/0vp ja aikakin riitti 3. sijaan! :)







80cm rata sujuikin perusradan osalta pääpiirteittäin hyvin. Jälleen muutama hassu paikka, mutta omasta mielestäni tämä rata oli parempi ja sujuvampi, kuin taas 70cm. Nyt Viki oli jo myös paremmin hereillä, kun hieman isommat esteet ja joutui myös keskittymään. Saatiin siis perusrata puhtaasti ja päästiin uusintaan.

Uusinnassa esteet olivat jälleen hieman nousseet, mutta korkeus ei ollut Vikille mikään ongelma! Uusintakin meni ihan sujuvasti. Uusinnan kolmoselle en päässyt täysin hyppyyn mukaan, mutta sen yli mentiin puhtaasti. Uusinnan viimeiselle esteelle taidettiin ampaista ihan liian lujaa, enkä saanut Vikiä tarpeeksi ajoissa takaisin, joten napattiin harmillisesti siitä puomi mukaan. Tuloksena tästä luokasta siis 0/4vp ja sijoituttiin 3. tai 4.




Tämmöinen kisaviikonloppu siis tällä kertaa! Ensi viikolla olisin tarkoitus lähteä käymään Vikin kanssa mätsäreissä! :) Saas nähdä mitä ensi viikonloppu tuopi tullessaan - toivottavasti olisi edes vähän parempi kuin tämä!

18 kommenttia:

  1. Lipsuiko muilla koivet? Muista että aika vakava syytös järjestäjää kohtaan sanoa pohjaa liukkaaksi ja pehmeäksi -> vaaralliseksi, kun voi aivan hyvin olla, että hevonen on kompuroinut omiin jalkoihinsa. Sitä sattuu isoissa kisoissakin, miksi ei nelitahtista laukkaa laukkaavalle lv ratsulle pikkukisoissa?

    Muutenhan teidän meno on fiksua, mutta hetki kannattaa miettiä, ketä lähtee syyttelemään; kyllä minäkin välillä juoksulenkeillä kompuroin, vaikka tasaisella lenkkipolulla hölkkäisinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä toinenkin ratsukko meidän lisäksi kaatusi, ja sen verran mitä minä näin niin muillakin kyllä lipsui jalat. Vikin kaatumisen olisin ymmärtänyt jos neiti olisi itse säheltänyt jotain, mutta tässä tapauksessa en keksi mitään muuta syytä kuin pohjan, sillä hevonen tuli hyvässä tasapainossa kaarteeseen.

      Kiitoksia kuitenkin kommentistasi!

      Poista
    2. Olin itse paikalla katsomassa, ja kukaan muu kuin ne, jotka menivät kovaa eivät kaadunneet. Mikäli on tiedossa että maneesin pohja ei sovellu tollaisten räpeltäjien käyttöön, ei varmaan sitten kannattaisi käydä kisaamassa ollenkaan. Onhan se kuitenkin paaljon helpompi vain syyttää järjestäjää pohjasta, kun myöntää mokanneensa kun tuli huonolaukkaisella hevosella tiukan kaarteen kovaa.

      Poista
    3. Ensinnäkin, Vikillä ollaan ennenkin käyty ko. maneesilla kisailemassa, eikä ennen ole ollut minkäännäköistä ongelmaa pohjan kanssa, joten tuli aika yllätyksenä tuo maneesin pohja..
      Toiseksi Viki ei edes tullut kaarteeseen mitenkään kummoisen kovaa, jos vaikka vertaa meidän muihin kisavideoihin, niin tuolla maneesissa Viki meni ehkä rauhallisimmin ikinä, eikä kaarteeseen tullut minkäänlaista räpellystä.
      Jos Viki olisi oikeasti jotain säheltänyt kaarteeseen, olisin ymmärtänyt kaatuamisen täysin ja laittanut toki kaiken omaan piikkiini, mutta tällä kertaa, kun hevonen tuli täydessä tasapainossa ja rauhallisesti en muuta syytä kaatuamiseen keksi.

      Kiitoksia kuitenkin kommentistasi, kaikesta huolimatta! :)

      Poista
    4. No sen verran meikäkin sekottaa soppaa, ettei kaatumiseen räveltämistä tarvihe. Sama kun ihmiselläkin; voidaan kaatua tosta noin vaan, niin voi heppakkii:) Tosiaan vähän hölömöä lähteä ophjaa syyttelemään, vähän samaa sarjaa "En voittanut koska valmentaja/hevonen/katsojat/maneesi/pohja/aurinko häikäsi/vääränvärinen este" -perustelut. Näitä sattuu, niin isoissa kuin pienissäkin kisoissa ja varsinnii jos pohja on ennenkin ollut kunnossa, tuskin sitä nyt huonommaksi ois rempattu.

      Poista
    5. Totta tämäkin, näitä sattuu aina :) Voi toki olla että hevonenkin on vain vahingossa menettänyt tasapainonsa, vaikkakin hassulta se kuulostaa sillä Viki on hyvin tarkka jaloistaan. Mutta ei mahda mitään :) Enempää en ala pohjaakaan syyttelemään, meidän käyttöön se ei välttämättä olisi niin soveltuva, mutta muille varmaan onkin!
      Pohja on tosiaan ennen ollut tosi hyvä, mutta tiedä sitten onko se pöyhitty juuri ennen kisoja, jotta siitä on tullut niin kuohkea/pehmeä, sillä ennen se ei ole noin pehmeä ollut.
      Mutta tämmöistä sattuu, ja niinhän se menee että virheistä oppii kaikista parhaiten!

      Kiitokset sinullekkin kommentistasi :)

      Poista
  2. No aika kyytiä toi viksu veti. Pohja saattoi olla hieman liukas kaarteissa, mutta monia varoitettiin, että kaarteet pitäisi mennä varovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitä ei varoiteltu pohjasta ollenkaan, eikä se rataa kävellessä vaikuttanut niin liukkaalta. Vikillä oltiin ennenkin kisattu tuolla maneesilla ilman mitään ongelmia. Vaikka tiukkoja kaarteita silloinkin tehtiin.

      Poista
  3. Ihan kivat radat, vaikka honotittekin aika vauhdilla eteen. Onko kukaan valmentaja sanonut sulle, että istut aika tiukasti satulassa hypyn aikana? Kuvissakin vaikka ootte nousuvaiheessa, niin sun takapuoli hipoo satulaa.. :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kommentistasi! Valmennuksissahan en ole kuin kerran käynyt Vikin kanssa ja siinä ei huomautettu mitään. Näistä kuvistahan sitä ei edes paljoa huomaa, sillä lähes kaikissa ollaan tulossa jo alaspäin. Vanhemmissa kuvissa olen paljon lähempänä satulaa, kuin nykyään sillä vasta reilu viikko sitten tajusin heittää jalustimia lyhyemmäksi... :D
      Olen kuitenkin tähänkin asti pystynyt ja tälläkin hetkellä pystyn hyppäämään häiritsemättä hevosta. Vikihän on niin tarkkapainolle, että se kyllä huomauttaisi heti jos istuisin mukamas satulassa hypyn aikana :)

      Poista
  4. Mun mielestä sen kaatumisen syy oli juurikin tuo pohja. Monilla muillakin ratsukoilla suti jalat kaarteissa, mutta silloin pohja ei ehkä ollut vielä pöyhiintynyt niin paljoa. Ennenkin suursuon maneesin pohja ollut liukas, eli ei todellakaan ole kyse mistään nelitahtisesta laukasta tai sähellyksestä. Onneksi ei kuitenkaan käynyt mitään pahempaa teille :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, onni onnettomuudessa että selvittiin vain säikähdyksellä! :) Kiitokset sinulle kommentistasi!

      Poista
  5. Anteeksi, olin itse paikalla. Näin ratasi livenä. Ja verkkasi myös. Ratsastat aika kovaa, Viki tekee kaikkensa että pysytte pystyssä! Jos pitäisit sen lyhyempänä, ja tukisit sitä enemmän, tuota kaatumista ei olisi tapahtunut. Ei ollu pohjan vika. Ettehän te kaadunnut siellä toisella tallilla, missä olit siellä maastoestevalkassa (?), vaikka se kenttä on oikeasti uutuuttaan pehmeä! Rauhoita laukkaa, pyydä sitä laukkaamaan ylöspäin, ei eteen ja huolehdi, ettette passaa / mene ristilaukkaa, jolloin kaatumisen riski kasvaa. Paikat löytyvät paremmin, kun lasket. Vie Viki lähemmäs esteitä. :)

    Tsemppiä jatkoon! :) Toivottavasti tästä oli apua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Verkassa ratsastin ajoittain tarkoitukseksella kovaa, jotta neiti sai päästellä pahimmat höyrynsä pihalle. Maneesissa Viki oli kyllä huomattavasta rauhallisemmi, eikä kyllä radan aika passannut tai mennyt ristilaukkaa ollenkaan, joten eipä kaatuaminen olisi siitä voinut johtua..
      Kiitoksia silti kommentistasi!

      Poista
  6. Uskon että tuon kaatumisen tekijä oli tosiaan pohja koska viki tuli nätisti kaarteeseen, askeleet oli kohillaan, tasapaino hyvä ja suht rauhallinen vauhti, onneks ei pahemmin käyny!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ei! Kiitokset kommentistasi.

      Poista
    2. Samaa mieltä!!! Ja oot Tiia hirveen kauniss ja hyvä ratsastamaa jajaja pahalta näytti toi kaatuminen ja niiku jo yllä mainitsin mielestäni pohjan syytä tuo..!!! Ja hyvä et menit kasikymppisenkin.. Sehän meni tosi hyvin!!! Mähän sanoin et sinuna menisin.. Ja hyvä että menit!!! Oot ihan paras ja ootte viksun kaa toooosi hyvä pari!!!! <3

      Poista
    3. Suur-kiitoset kommentistasi!

      Poista