tiistai 30. syyskuuta 2014

'Meil on hyvä jengi koossa taas' [Seurakoulukilpailut 28.9.]

Koko viime viikko kuluikin mulla töitä tehden ja vasta sunnuntaina mulla oli viikon ainut vapaa! Koko viikon ajan kävin aamulla yksin ennen töitä hoitamassa päivätallin ja liikuttamassa Lissun, Vikin ja Lailan. Materiaalia ei näiltä päiviltä kertynyt, joten hypättäköön suoraan tämän postauksen otsikossa mainittuun päivään! :)


Sunnuntaina otettiinkin siis suunnaksi Kiviharju ja seurakoulukilpailut! Halusin pitkästä aikaa lähteä kisoihin ja nyt siihen sattuikin sopivasti tilaisuus. Kuluneen viikon aikana olin molempien ponskien kanssa treenaillut jonkin verran kouluohjelmia, mutta lähinnä vaan lähdettiin katsomaan miten Viki 3kk tauon ja Laila ehkä 4-5vuoden tauon jälkeen käyttäytyisi kisapaikalla!

Tallille mentiin Nean kanssa jo puoli kahdeksan maissa, pakkailtiin auto, täytettiin heinäverkot ymym. Jenni ja Henni saapuivat tallille joskus varttia yli kahdeksan, jonka jälkeen puunailtiin vielä ponit ja laitettiin ne valmiiksi kuljetusta varten. Kun kello löi yhdeksän, pääsimme matkalle kohti kiviharjua!

Kiviharjussa oltiin vähän ennen puolta kymmentä. Kävin ensimmäisenä ilmoittautumassa, jonka jälkeen lähdettiin takaisin kopille. Otettiin Laila ulos ja varustettiin se, jonka jälkeen lähdinkin melkein samantien verkkaamaan, sillä starttasin raviluokassa ensimmäisenä.

Raviluokka - Laila
Aloitin verryttelyn ulkokentällä. Taivuttelin alkuun käynnissä, jonka jälkeen aloitin ravaamisen. Laila tuntui todella hyvältä ja rentoutuikin pieniä pätkiä. Välillä meinasi olla turhan kiireinen, mutta rauhoittui kuitenkin hyvin. Maneesi verkassa Laila olikin vähän energisempi, olihan se jännää olla pitkästä aikaa maneesissa ja vieraiden hevosten ympäröimänä.

Radalle päästessään poni jännittyi ja kuski jännittyi, joten menokin oli sen mukaista. Koko radan Laila oli todella jännittynyt, enkä minäkään osannut rentoutua yhtään. Yksi lävistäjäkin rikottiin jo laukalle ja käynti pätkillä poni ei malttanut kunnolla kävellä. Kaikesta huolimatta olen kyllä tyytyväinen! Olihan tämä minun ja Lailan ensimmäinen kisaluokka! Poni ei kuitenkaan räjähtänyt käsiin tai keksinyt mitään omia älynväläyksiään vaan ainakin yritti kuunnella minua. Prosentteja saatiin 46,1% ja oltiin luokan viimoisia.
Tämä ja seuraavat kaksi © Linda Lantta


Raviluokka - Viki
Kisasin raviluokan myös Vikin kanssa. Vaikka olenkin paljon Vikillä kisannut, niin koululuokkia ollaan menty vaivaiset kolme ja nekin todella huonoilla prosenteilla, joten sen takia halusin mennä vielä edes kerran Vikinkin kanssa raviohjelman. Verkatessa Viki oli alkuun kauhean energinen, eikä meinannut rentoutua suuntaan tai toiseen. Vikin päälimmäisenä ajatuksena taisi olla: 'Jee nyt mennään! - Mutta missä esteet?!' Pikkuhiljaa rentous kuitenkin löytyi ja Viki oli todella hyvä! Maneesi verkassakin Viki toimi moitteitta.

Radan puolelle päästessään Vikiä pelotti tuomaripääty ihan hirveästi. Hetki ennen pillin vihellystä siis ravailtiin tuomaripäädyssä ja tutustuttiin siihen. Vikin kanssa rata sujui mielestäni hyvin ja tasaisesti. Muutamat kulmat tuli vahingossa oiottua, kun Viki ei oikein meinannut taipua, mutta uuten selvittiin rata oikein kunnialla läpi! Viki oli hyvä ratsastaa ja melko tasainenkin. Eniten jäi vain mietityttämään arvostelupaperissa oleva kohta: BIH Lävistäjä keventäen, H harjoitus ravia, ja kommenttina oli: 4 - ei lisää. Eihän siinä käsketty lisäämään ravia?! Tulokseksi saatiin kuitenkin 61,2% ja oltiin 10/16.


Tämä ja seuraavat neljä © Nea Niilola
Helppo C - Laila
Helpon C'n verkassa Laila olikin jo paljon parempi, kiitos meidän ihanan tukihenkilön, joka tuli ihan kädestä pitäen neuvomaan minua Lailan kanssa! Sain heti paljon paremman otteen poniin ja ponikin toimi todella hyvin! Maneesi verkassakin Laila tuntui hirmu hyvältä, mutta kävellä se ei edelleenkään malttanut,ennen kuin sai täysin pitkän ohjan.

Tämä rata oli jo paljon sujuvampi, mutta itse mokailin ja pahasti. Jäin istumaan täysin käden varaan, jolloin annoin ponille vain yhden vaihtoehdon: juosta kättä vasten. Jännityin itse niin pahasti, kun mietin vain miten Laila käyttäytyisi. Peruutus meni meidän osalta ihan penkin alle ja onnistuttiinpa kaatamaan yksi kouluaitakin. Poni kuitenkin tsemppasi todella hyvin kuskin virheistä huolimatta! Lisää kisoja ja rutiinia alle, niin hyvä tulee :) Tulokseksi tästä 53,25% - sij. 24/29!Tämä ja seuraavat kolme © Nea NiilolaHelppo C - Viki
Vikin kanssa verkka sujui todella hyvin! Sain myös apua verkatessa Vikiäkin, joten löysin paljon uusia nappuloita neidin kanssa toimimiseen! Viki oli pätkittäi todella hyvä verkassa ja saatiin paljon kehujakin! Maneesi verkassa tehtiin neidin kanssa paljon siirtymisiä ja sainkin siirtymisistä varsin hyviä ja tasaisia. Todella hyvin mielin lähdettiin siis radalle.

Radalle mennessä Viki vähän jännitti taas tuomaripäätyä, mutta rentoutui nopeasti. Rata sujui omasta mielestäni todella hyvin ja tasaisesti. Välillä ohja venähti turhan pitkäksi ja tuli tahtirikkoja. Taivutukset olisin saanut tehdä vieläkin tarkemmin ja laukka tarvitsee paljon tasapainoa lisää, mutta sitä treenataan jatkuvasti! Aina pitää olla jotain mitä parantaa. Mutta itse olen kyllä ihan äärettömän tyytyväinen Vikiin ja näihin ratoihin! Molemmat radat kokonaan läpi ilman peitsiä ja laukkalävistäjätkin päästiin vaihtamatta laukkaa! Ihan mahtavaa. Tulokseksi saatiin 54,25% ja oltiin 23/29 - hyväksytysti läpi siis!

(LINKKI <- Tuon linkin takana video minun ja Vikin ensimmäisestä HeC radasta 24.3.2013. Kyseessä sama kouluohjelma, joten kehitys on helppo huomata! Alla video sunnuntain radasta.)
Tämä ja seuraavat kolme © Linda LanttaTallille päästyämme hoidettiin Viki ja Laila, purettiin auto, siivottiin talli ja liikutettiin vielä Lissu ja Helka. Ratsastin Lissulla kentällä ottaen vain askellajit läpi. Lissu tuntui todella hyvältä ja ravissa oli alusta asti todella rauhallinen ja kuunteli hyvin mitä minulla oli sanottavaa. Laukassa tarjosi alkuun paljon vastalaukkaa, mutta saatiin myös muutamat todella hyvät myötälaukannostot! Lissu kyllä kehittyy vaan kerta kerralta. Siitä on tullut lyhyessä ajassa jo todella kiva ja miellyttämisen haluinen.


Nyt tiistaina ja keskiviikkona mulla onkin työvuorot niin sopivasti, että päästään Hennin kanssa yhdessä menemään tallille! Toivon mukaan saataisiin kuvailtua jonkun verran, niin pääsisin vaikka jo ke-to päivittelemään taas blogia ennen seuraavaa 7 päivän pituista työputkea!

Toivonmukaan olette nyt tyytyväisiä, kun saitte ratavideot kaikista kisaradoistamme. Vaikka meidän meno ei ollutkaan mitenkään ihmeellistä ja ajoittain se saattoi olla jopa todella ruman näköistä, huomioikaa että Lailalla ei tieääksemme ole koskaan kisattu koulua ja Vikilläkin viimeksi yli vuosi sitten. Toivottavasti anonyymit osaisitvat tällä kertaa olla asiallisia.

28 kommenttia:

 1. Laila meni Veen kanssa vuonna nakki ja muusi (2009?) koululuokan. Tuolloin ponin hermot paloivat totaalisesti. Sen koommin ei tainnut kukaan haluta kisata sillä koulua :D Saat olla ylpeä itsestäsi kun sait teidän kuumakallet rauhoittumaan noin hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, voi Laila :D Kiitos paljon Nea! :) Treeniähän nää molemmat vielä vaatii, mutta tilanteeseen nähden molemmat kyllä malttoivat todella hyvin, eikä Lailakaan kertaakaan singonnut itseään suuntaan tai toiseen vaan kulki sinne minnä minä halusin!

   Poista
 2. Siis mullaki luki tossa missä ei pitäny lisätä että "rohkeammin eteenpäin", jäin vähä miettimään et miksi ihmeessä ja näköjään en ollu sit ainoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo.. Sain siitä kohdasta 4 ja sit lävistäjällä jolla piti lisätäkkin niin 7.. Pisteet olisivat siis näköjään voineet olla helposti paremmatkin, jos vain oltaisiin arvosteltu oikein..

   Poista
 3. Lailalla on muistaakseni yhdet koulukisat kyllä joskus menty, mutta siitä on kyllä kauan :D Kivoja pätkiähän tuolla oli, ja on muutenkin kiva nähdä miten ootte saanut Lailankin toimimaan ihan kivasti näinkin lyhyessä ajassa :) Paljon tsemppiä myös jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kuulemma, ei vain satuttu Hennin kanssa tätä muistamaan :) Kivoja pätkiä löytyy ja niistä on hyvä lähteä jatkamaan eteenpäin! Suuret kiitokset myös sinulle :)

   Poista
 4. En sano millään pahalla, vaan yhtenä hyvänä vinkkinä, että molemmat hevoset voisivat toimia vielä paremmin jos ratsastaisit hieman enemmän jalalla. Laila voisi rauhoittua, kun laittaisit jalan lähelle jne. Sekä viki taipua hieman paremmin. :) edelleenkään kommentti ei ole kirjoitettu mitenkään pahalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näimpä! :) Valitettavasti jäin vain tällä kertaa ratsastamaan liikaa käden varaan, enkä keskittynyt tarpeeksi myös muuhun. Mutta virheistä oppii ja nyt ollaan taas monta kokemusta ja vinkkiä rikkaampia!

   Poista
 5. ihana nähä kun te jaksatte lailan kans touhuta :') se niin pitkää vaa seiso kiviharjus tarhoissa aikanaan, oon vaa nii onnellinen ponin puolest ku se pääs hyvää kotii missä sen kans jaksetaa puuhailla kaikenlaista! Ootte kehittyny kyllä ihan hirmusesti, propsit siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai jaksetaan! :) Jos poni otetaan, niin sehän hoidetaan! Kiitos Vilma :')

   Poista
 6. Oletteko huomannut että Viki ontuu vasenta etusta pahasti.. Videoilla näkyy jokaisessa käännöksessä vasempaan selvä ontuminen/varominen.. Kannattaa tutkituttaa molemmat etuset kunnolla!

  ja tämä ei ollut kritiikki vaan Suoraan sanottu fakta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kyllä kiinnittänyt missään määrin huomiota, eikä tuomari/valmentajakaan ole mitään huomannut. Viki on paljon heikompi vasempaan suuntaan muutenkin, mutta seuraillaan tilannetta!

   Poista
 7. Katsoin itse samaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista, että tuomari ei sanonut mitään, eikä valmentaja tai kukaan mukaan ole huomannut mitään. Itse en näe, enkä tuntenut Vikin liikkeessä mitään poikkeavaa, mutta kuten jo sanoin - seuraillaan tilannetta!

   Poista
  2. Minäkin katsoin että oli pahasti epäpuhdas kun rataanne katselin. Toivottavasti ei ole mitään vakavaa! :(

   Poista
  3. No mitäs ihmettä nyt :D Eiköhän ne tuomarit tiedä ja sano, jos joku hevonen on radalla pahasti ep! Ja edelleen kolmannen ja viimeisen kerran - SEURAILLAAN TILANNETTA! :) Enempää en kommentteja tähän asiaan liittyen julkaise. Enköhän minä itsekkin tiedä, milloin kaikki ei ole hyvin :)

   Poista
 8. Maksatko mitään valmentajalle? Ymmärrän että teidän välinen asia paljonko yms mutta maksatko?

  VastaaPoista
 9. Kuka sua käy valmentamassa? Kuinka monta kertaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten olen jo ainakin 50x maininnut, en paljasta valmentajani nimeä hänen omasta pyynnöstään :) Hän käy meillä n. pari kertaa kuussa ja lisäksi ollaan paljon yhteyksissä puhelimitse!

   Poista
 10. Lissu liikkuu todella nätisti noin nuoreksi hevoseksi! Oot tehny todella hienoa työtä :)

  VastaaPoista
 11. Ratsastat yleensä hevosta aika pitkällä ohjalla? Siis eihän siinä mitään, jos ratsastaa hevosta eteen-alas, mutta meet kouluradalla ihan samalla periaatteella. hevonen ei mene peräänantoon, jos heitetään ohjat pois! Kannattaa testata ottaa ne käteen. Sinulla on liian pitkät ohjat, kun sen huomaa tuossa, kun joudut nostamaan kättä ylös, jotta voit tehdä pdättteen. Esim. kun Laila rikkoi laukalle. Mutta tsemppii jatkoon, ja lissu vaikuttaa tosi lupaavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedostin tämän itsekkin, mutta valitettavasti vasta liian myöhään.. :D Mutta aina pitää olla jotain mitä parantaa! :) Suuret kiitokset kivasta ja asiallisesta kommentista! :)

   Poista
 12. toi teidän tukihenkilö varmaan arvostaa kun näkyy tuossa yhdessä kuvassa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kisat ovat julkinen tapahtuma. Siellä kuka vaan saa kuvata niin paljon, kuin sielu sietää ja julkaista kuvia netissä. Hän on varmasti eksynyt myös monen muun kuvaan :) Ps. Oletpas naurettava, kun selvästi tunnet meidät ja silti tulet kommentoimaan anonyyminä :D Huoh!

   Poista
 13. Tuntuu erikoiselta, että olet tosi tyytyväinen Lailan ratoihin, vaikka vedit sitä suusta koko ratojen ajan, hevonen juoksi pää pystyssä ja selkä notkolla kättäsi karkuun ja prosentitkin olivat sen mukaiset molemmissa luokissa. "Tyytyväisyys tappaa kehityksen" -sanonta ehkä pätee tässä. Ei kannata olla liian huonoon tyytyväinen vaan mieluummin treenata kotona, kunnes apujenkäyttö on sellaisella perustasolla, että voi lähteä kisatilanteeseen. Vaikka harjoittelisikin ravihevosilla niiden halvan hinnan takia ja perustelisi itselleen "ei tällä tarvii olla mitään tekemistä kouluratsastuksen rentouden ja täsmällisyyden kanssa kun mehän vaan fiilistellään", niin ei ole hevoselle reilua viedä sitä tuollaisilla lähtökohdilla tuollaiseen tilanteeseen.

  Vikin ontumisesta sen verran kommentoijille, että jonkinlainen könkkääminen johtuu usein siitä, että ratsukko on vain täysin tasapainoton ja hevonen ei taivu vaan lähinnä kallistuu sisäpohjetta vasten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksen saisi olla tyytyväinen? Ponin ensimmäiset kilpailut sitten ties kuin moneen vuoteen. Kotona meillä on treeneissä sujunut kyllä todella hyvin, mutta kisoissa poni jännittyi ja oli turhankin innoskas välillä, joten meno oli mitä oli. Olen pahoillani etten voi miellyttää kaikkia ihmisiä ratsastuksellani, pääasia että minä, Henni ja valmenajamme olemme tyytyväisiä meidän suorituksiimme! :)

   Poista