perjantai 19. syyskuuta 2014

'Huomaan kun onnen kyyneleet takin kaulukseen putoaa..' [Vastalause anonyymeille!!]

Anonyymi kommentoijat, hevosbloggaajien päivittäinen huolen ja murheen aihe. Valitettavasti nämä ihanat p*skanjauhaja anonyymit ovat myös välillä valloittaneet minun blogini. Tällä postauksella haluan sanoa anonyymeille pienen vastalauseen - Katsokaa ja miettikää ennen kuin kommentoitte kenenkään blogiin mitään p*skaa!

Lämppärinruppana? - Minun ihana 4v. lapsi ♥
Reilu kuukausi sitten, kirjoitin postauksen, jossa kerroin meille tulleesta uudesta hevosesta, Lissusta. Siitä nousikin yllättävän iso myrsky tänne blogiini. Sain kuulla yhtä ja toista haukkua siitä, kuinka en osaa ratsastaa ja että ei tuosta yhdistelmästä tule mitään jnejne. Miksi?! Miksi kaikkien on pakko päästä haukkumaan ja tuottamaan toiselle paha mieli, juuri kun joku on hankkinut uuden hevosen? En vain kykene ymmärtämään sitä. Onko se kateellisuutta vai vain pakkomielle tuottaa toiselle paha mieli?Tuossa kaikki parhaimmat kommentit. Lisääkin niitä löytyisi, mutta ihan kaikkea en kuitenkaan tähänkään viitsi laittaa. Lissu on ollut nyt mulla kuukauden. Kun se mulle tuli, sehän oli aivan raaka eikä osannut yhtään mitään. Laukat eivät nousseet pohkeista, eikä ravi pysynyt yllä edes päädyn läpi. Tasapainoa Lissulla ei ollut yhtään ja se kompuroi jo maapuomilla. Ensimmäiset ratsastuskerrat menivätkin siis pääasiassa maastoillessa.

Pikkuhiljaa neidin tasapainon kehityttyä alettiin menemään enemmän kentälläkin ja ravailemaan jo pidempiä pätkiä. Ennenkuin ehdin edes huomata Lissu oli jo oppinut ravamaan pitkiä pätkiä rentona alhaalla ja kulkemaan rennosti myös ympyröillä. Alkuun mentiin Lissun kanssa pääasiassa pitkällä ohjalla, että tamma kulki vain rentona alhalla, eikä jännittyneenä ylhäällä.


Laukannostojen treenaaminen alotettiin kulmasta ja ympyröiltä, jolloin myötälaukka nousi helpoiten. Oikea laukka nousi alusta asti hyvin, mutta vasenta laukkaa saimme treenata jonkun aikaa. Kun saatiin vihdoin vasen laukka nousemaan, ei Lissulla ollut lihasta laukata vasemmassa laukassa edes päädyn halki.

Entäs sitten nyt? Lissu on ollut mulla siis kuukauden ja sillä on pääasiassa ratsastanut vain minä. Henni on tainnut tammalla mennä muistaakseni 3-4krt(?). Nykyään Lissu osaa kentällä kulkea rentona käynnissä ja ravissa, sekä pieniä pätkiä laukassa. Molemmat laukat nousevat helposti. Oikea laukka on vahvaa ja pysyy helposti yllä. Oikessa laukassa Lissulla kestää tasapaino hyvin myös ympyröillä. 


Vasenlaukka nousee ja se pysyy yllä helposti päädynkin läpi. Ympyröitä ei olla vielä vasemmassa laukassa tehty, koska vasenta laukkaa pitää kehittää vielä vahvemmaksi ja lihaksistoa paremmaksi, jotta Lissu pystyy pitämään tasapainonsa myös vasemmassa laukassa ympyröillä.

Pikkuhiljaa ollaan alettu myös hakea ohjaa lyhyemmäksi ja tutustua tasaiseen kuolaintuntumaan. Vielähän Lissu on vielä aika tyhjä edestä, mutta pieniä pätkiä se tulee jo hyvin kuolaimelle ja niistä kehutaan aina paljon!


Tällä hetkellä hieman naurattaa nuo kommentit, etten osaa ratsastaa tai saatikka minusta ei muka olisi ratsuttamaan nuorta hevosta - varsinkaan lämminveristä! En edelleenkään ole yksin tämän projektin kanssa ja jos olen jo kuukaudessa saanut opettua Lissulle noin paljon uutta, ties miltä se näyttääkään vuoden kuluttua! 

Toivottavasti tämä nyt edes vähän rauhottaisi tätä paskakommentointia. Antakaa meidän elää rauhassa oma elämämme ja harrastaa hevostemme kanssa miten halutaan. Pitäkää vain huoli omista asioistanne! Tottakai asialliset kommentit ja asialliset kritiikitkin ovat aina tervetulleita! :) - Kiitos, olen puhunut!
Sitten lyhyesti vielä hevosten kuulumisia! :) Keskiviikkona Jenni tuli katsomaan meidän hevosiamme. Henni ja Jenni olivat siis facebookin kautta bonganneet toisensa, kun Jenni etsi hoidettavia/liikutettavia hevosia Kouvolan alueelta. Esiteltiin Jennille kaikki paikat ja puhuttiin niitä näitä, jonka jälkeen Jenni pääsikin ratsastamaan Viksulla! Itse ratsastin samaan aikaan Lissulla ilman satulaa kentällä.

Jennillä ja Vikillä meni minun silmääni nähden tosi kivasti! Jenni sai Vikin kulkemaan hyvin ja Vikikin vaikutti tyytyväiseltä. Jenni otti Viksun kanssa muutaman hypynkin pikku ristikolle. Viki teki oikein hyviä ja ilmavia hyppyjä :D Jennikin taisi kuulemma tykätä Vikistä - ihmeellistä, sillä yleensä kukaan ei tykkää Vikistä.. :( 

Jenni siis alkaa nyt hoitamaan ja liikuttelemaan meidän hevosia. Oli ihanaa miten löydettiinkin noin ihana ihminen hoitamaan meidän hevosia ja samalla saatiin myös uusi ystävä :).
Huomioikaa, että Jenni ei ollut ratsastanut pitkään aikaan! (Enkä muutenkaan julkaise haukkuvia tms. kommentteja kolmansista osapuolista!)
Lissun kanssa sujui jälleen hyvin, vaikka neidillä olikin joku ihan ihme pomppufiilis -päivä. Se välillä vain alkoi hyppimään ihan omiaan ja kerran se ei yllätettyä minut niin, että putosin alas :D Tasan kuukaudenhan se ehtikin minulla olla ennenkuin tipuin siltä. Otettiin Lissunkin kanssa muutama pikku pomppu ja nämä olivatkin ekat hypyt Lissun kanssa meillä ollessaan. Neiti ymmärrettävästi hieman liioitteli, mutta jostain sitä on aloitettava :)

Joku toivoi hetki sitten videota Lissun laukasta, joten tässä pikkupätkä :)
Isompien liikutusten jälkeen käytiin vielä pienien mustien kanssa näyttämässä Jennille meidän kuuluisa 'hiekkatie' ja muita lähimaastoja. Lopuksi ralliteltiin hetki ponien kanssa pellolla ja loppuverkat mentiin kentällä.

Torstaina Viki pääsikin jälleen ajohommiin! Käytiin Hennin kanssa ajelemassa Vikillä joku tunnin mittainen lenkki. Viki nautti jälleen ihan hirveästi päästessään ajohommiin ja kerrankin hevonen hikosia niistä 'oikeista' paikoista! Keksittiimpä ainakin uusi tapä kehittää Viksulle kunnon perslihakset ;) Lissua ja Lailaa Henni oli myöhemmin irtojuoksuttanut tarhassa.

Jälleen hieman erilaisempi postaus minulta, kertokaa toki mitä tykkäsitte! :) Seuraavaa postaus ajankohtaa en osaa luvata, mulla on töissä tulossa pian viikon mittainen työputki, joka tulee olemaan rankka niin henkisesti, kuin fyysisestikkin.. Mutta palailen tottakai mahdollisimman pian taas kirjoittelemaan! :)

40 kommenttia:

 1. Lissuhan liikkuu jo ihan kivan näkösesti!:) Paljon ootte kyllä saanu kuukaudessa aikaan sen kanssa:)

  VastaaPoista
 2. Vou toi Lissun laukka on kyllä kivan näkönen, ja kunhan se saa lisää voimaa ja lihasta niin kyllä sillä kouluradoillakin kehtaa näyttäytyä. Ja joo pakko myöntää et ajattelin aluks kun Lissun hankit et mitäköhän tosta tulee, mutta oon oikeesti nyt positiivisesti tosi yllättynyt, jatkakaa samaan malliin! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitus kyllä joskus tulevaisuudessa alkaa kisata Lissulla kouluakin :)! Mukava kuulla, että mielipiteesi meistä on muuttunut :)

   Kiitos kommentistasi!

   Poista
 3. Täynnä asiaa oleva postaus tykkäsin toosi paljon!! Mun mielestä todellaki osaat ratsastaa ja tahtoisin olla yhtä taitava kun sä:D +sun postaukset piristää aina☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon itsellesi piristävästä kommentista! :')

   Poista
 4. Ai nyt teillä on jo uusi hoitaja ja liikuttaja teidän hevosille. Minnes se miksu jäi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksu käy kyllä silloin tällöin :) Alunperinkin etsittiin täysi-ikäistä hoitajaa/liikuttajaa jolle uskaltaa antaa myös iltatalli vastuun ja nyt semmoinen löytyi! :)

   Poista
 5. Minun mielestäni tämä oli kiva postaus! Kehityskuvat oli tosi hyviä ja oikeesti kehitystä on tapahtunut jo paljon! Itse en ole koskaan edes kuullu sellaisesta tyylistä että aloitetaan koulutus pitkillä ohjilla, mutta se kyllä näyttää toimivan! Innolla seurailen vielä jatkossakin :)
  Ja lissulla näyttää olevan tosi kiva laukka! ja varmasti paranee vielä kun saa lihasta enemmän! ja ihana tuo Lissun hyppykuva :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä se on toiminut kyllä Lissun kanssa tosi hyvin, että aloitettiin ratsastus pitkillä ohjilla. Näin ollen siitä ollaan pystytty hyvin alkaa ohjia lyhentämää ja silti hevosen ajatus on pysynyt alhaalla.
   Kiitoksia sinulle! :) Lissu oli tosiaan aika innoissaan päästessään ekaa kertaa hyppäämään!

   Poista
 6. Minun mielestä on nimenomaan ihan mahtavaa, että olet uskaltanut ottaa noin nuoren hevosen itsellesi! Ja vieläpä ratsastat tosi nätisti ja hyvin! Ratsastus kuvissakin huomasi heti suurta kehitystä.
  Ihan ihmeellisiä tollaset ihmiset, joilla ei muuta tekemistä ole, kuin haukkua ja arvostella muita, kun siihen ei mitään syytä edes ole. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! ♥ Tämmöiset kommentit piristää aina mieltä :)

   Poista
 7. Olen nähnyt Jennin ratsatsavan ja on oikein nätisti saanut hevosen kuin hevosen toimimaan. Ratsastaa todella nätisti ja hevosystävällisesti, suosittelen siis! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni kyllä ratsasti todella nätisti ja hyvin, sekä käsitteli muutenkin hevosiamme todella hevosystävällisesti. Jennistä saadaan vielä oikein hyvä hoitaja hevosillemme!

   Poista
 8. suurinosa haukkumisista on luultavasti vaan sitä kateellisuutta ja mustamaalausta kun toisella menee hyvin ja on hienot hepat, varsinkin jos sattuu omistamaan lämppärin. mut ei kannata välittää, hyvin teillä on menny :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on :) Yleensä ne on niitä kateellisia jotka huutelee!
   Kiitoksia paljon sinulle kommentistasi! :')<3

   Poista
 9. Hienosti on kyllä kehittynyt tämä Lissu! :)

  VastaaPoista
 10. Ehkä nuo toiset anonymit ovat kateellisia sinulle, kun sinulla on tuo Lissu ;)

  VastaaPoista
 11. Huoh kun noita kateellisia anoja riittää. Mites se niiden elämään liittyy millaisen hevosen olet ostanut... Ei vitsi Lissu on muuttunu ja on kyllä upeen näköistä menoa, ja laukka on tosi kivalla mallilla! Nii, ja toi bannu on hieno :)

  VastaaPoista
 12. Olet rakentanu upeen hevosen näin lyhyessä ajassa. Ratsastus ei aina välttämättä näytä hyvältä (istunta kusee, kantapäät ei oo alhaalla) mut tarkottaisko se että hevonen jotenki kärsis siitä ... ? No ei todellakaan. Ratsastat todella hyvin, hatunnosto sulle tosta kaikesta mitä oot ite saanu aikaseks :)!

  VastaaPoista
 13. hahaha toi on kyllä melko hienon näköstä ku ratsit käet reisillä... kuka vaan saa hepan kulkemaan niskat nurin ku käet makaa jalkojen päällä ja todella levällää....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sieltähän se ensimmäinen kateellinen anonyymi ilmoittautui! Hahaha, onnittelut, olet ensimmäinen tämän postauksen nolo kommentoija :)

   Poista
 14. Lissu näyttää kehittyneen, mutta MIKSI noin vähän ratsastetulla/nuorella hevosella pitää nyt jo hypätä? Vaikka olisikin kyse vain yhdestä hypystä (jossa näytät roikkuvan suussa) niin eikö maltti riitä odottaa muutamaa vuotta, että saisit hevosesta tasapainoisen ja valmiin hyppyihin?
  Ja voisitko jatkossa ottaa lissusta kuvia myös suoralla ratsastaessa, niin näkisi onko ne takaset oikeasti alla vai tallissa? Katsos kun ympyrällä ratsastaessa ne takaset väkisinkin painuvat sinne mahan alle....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysympä vaan, että miksi nuorella hevosella ei voisi jo hypätä pieniä? Kyllähän ne puoliverisetkin jo 4v. vanhoina kisaavat ihan kunnon kokoisia luokkia. ja tuo este olikin niin kauhean suuri, että huuhhuh :'D Voi elämä.
   Valitettavasti en itse pysty itsestäni ottamaan kuvia, kun ratsastan, joten tähän asiaan en voi vaikuttaa. Vaikka kyllä tässäkin postauksessa oli parikin suoralla otettua kuvaa - silmä käteen ja katsomaan ;)

   Poista
 15. Miksi Anonyymit aina tulee arvostelemaan jotain pienen pientäkin tai valtavan suurta asiaa? Miten aina just se anonyymin suu on se joka päästelee mitä sattuu? Lissu on söpö, sovitte hyvin yhteen ja voitte varmasti jotenkin auttaa Lissua eteenpäin (niinkuin kuvista näkyy) :) Ja anonyymit; jos ette itse ole todistamassa teidän silmillänne ettei Lissu kuulu Tiialle, niin miksi alatte tuohon? Sitä en ymmärrä. Ei teidän aina tarvitse aiheuttaa kaikille pahaa mieltä kiroilemalla ja haukkumalla. Voisitte tsempata ja kannustaa edes vähän, vaikka tiedän ettette haluaisi, jaksaisi, vaan on vaan helpompi laittaa jotain loukkaavaa, eikö niin? No, miettikääpä miltä se muista tuntuu.
  Tiedän ettei kukaan välitä tästä minun kommentista, ja tulee väittämään vastaan ja haukkumaan kuinka tyhmä olen kun yritän puolustaa, jne., mutta toivottavasti tälle edes jollekkin on apua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Toivon todellakin, että mahdollisimman moni näkee tämän kommenttisi ja vähän ajattelee sen jälkeen :) Suuret kiitokset!

   Poista
 16. Kyllähän niillä pv:llä hypätään ratoja koska ne on TASAPAINOISIA.. Lv:llä ei tasapaino kehity samassa kuin pv:llä tai muulla ratsurotuisella jolle laukka on jalostettu.. Jos oikeasti haluat Lissusta tasapainoisen ja koulussakin menestyvämmän ratsun, suosittelen että ravi ei nouse ennenkuin käynti on selänläpi ja tasapainoinen ja laukka ei nouse ennenkuin ravi on oikeasti puhdas, tasainen, tasapainossa, oikeasti ne takaset alla.
  Kiirehtimällä et saa kuin hajonneen ja huonon hevosen....
  Vaikka lissu omaakin yllättävän pyörivän laukan en itse henk.kohtaisesti sitä työstäisi ennenkun ravi on täysin valmis.. Hyppäämään en alkaisi (en edes pikku ristikoita) ennenkun askellajit on valmiit..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on sinun mielipiteesi. Sinähän et ole Lissua livenä nähnyt joten kuvien ja kvideoiden perusteella sun on ihan turha alkaa vinkkejä jakelemaan. Olet tottakai tervetullut katsomaan meidän menoa ihan paikan päälle, jos se sun kenkääsi noin paljon puristaa, että ollaan hypätty pikkuristikko XD

   Poista
 17. Olen seurannut blogiasi pidemmän aikaa enkä ole aiemmin kommentoinut mitään. Olen vaan huomannut ettet osaa ottaa vastaan edes asiallista kritiikkiä tai vinkkejä, vaan piikittelet vastaukseksi. Se on aika lapsellinen tapa suhtautua, voisit sitä yrittää parantaa. Ja ei, asiallisella kritiikillä en tarkoita suurinta osaa muiden anojen kommenteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaan kyllä vastaanottaa myös asiallista kritiikkiä, mutta en jaksa sitä kun samoista asioista jauhetaan ja meidän tekemisiä pitää arvostella. Eikö se ole jokaisen oma valinta mitä omien hevostensa kanssa tekee? Suurinosa saamistani kritiikeistä, on kyllä epäasialliseen sävyyn kirjoitettuja, niin pikkuhiljaa alkaa kyllä väsyttää tämä touhu.

   Poista
 18. On jokaisen asia mitä hevostensa kanssa tekee, mutta tietääkseni juuri kirjoitit, että saa antaa asiallista kritiikkiä. [Anonyymi 29. syyskuuta 2014 9.50] kertoi mielestäni ihan asiallisesti kritiikkinsä. Tyrmäsit silti heti? En kirjoita tätä millään pahalla missään nimessä, oon seurannu sun blogeja yms kolme vuotta ja oot kehittynyt hurjasti, mutta tarvitsisit varmasti jonkun valmentajan tai opettajan, joka olis nähny vähän kaikenlaista ja osais antaa kunnon neuvoja. Jos kehitys on jo nyt näin hyvää, niin mieti miten paljon kehittyisitte jos kävisitte valmennuksissa! Oikeesti, oon tosi kiinnostunu sun blogista ja näistä hepoista ylipäätään, ja siks ihan hyvällä tän kirjotan. Jos mun pitäis tässä kritiikkiä antaa, niin sanoisin että muista nostaa katse eteenpäin, se näyttää jo tuhannesti vielä enemmän paremmalta ku nyt! Niinkin pieni asia vaikuttaa hevoseenkin. :3 Ja oon kans samalla linjalla siinä, että ei kannata tosiaan kiirehtiä. Hitaasti mutta varmasti, mieluummin ku liian nopeasti hätiköiden.
  Kiitos ja kuittaus, tsemppiä Lissun kanssa, älä välitä ilkeistä anonyymeistä. Ootte hyvä pari :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kyllä, asiallista kritiikkiä saa antaa, mutta en vain ymmärrä sitä, miksi toisten tekemisiä pitää noin hirveästi arvostella? En usko että se on keneltäkään - edes Lissulta - pois, jos sen kanssa on pari pikku ristikkoa hypätty :)
   Tiedän kyllä, että valmentajan avulla tullaan pääsemään vielä pitkälle ja valmentajamme olikin auttamassa meitä myös noissa koulukisoissa. Olen sen jo moneen kertaan sanonut, etten valmentajamme nimeä kirjoita julkisesti, mutta kisoissa oli kyllä monta kymmentä silmäparia todistamassa, kun hän minua verkassa neuvoi jne. Valmentajamme on todella kokenut ja omaa pitkän hevoshistorian ja häneltä löytyy kokemusta myös lämminveristen koulutuksesta.
   Tiedostan, että turhan usein katseeni ajautuu hevosen niskaan, jatkuvasti yritän treenata tätäkin tapaa pois, mutta muutos ei tapahdu hetkessä :) Treeniä treeniä!
   En itsekkään halua lähteä kiirehtimään, mutta Lissu on kehittynyt todella hyvää vauhtia ja sen laukka ja ravi on jo hyvin tasapainoista kentällä ratsastaessa, joten muutama pikku pomppu luulisi olevan jo ihan hyvästä - koordinaatio kyky kehittyy ja sitä myötä myös tasapaino lisääntyy :)

   Loppuun vielä suuret kiitokset kommentistasi! Oikein ihanaan ja pohdiskelevaan sävyyn kirjoitettu! Tästä mä tykkään! :) Kiitos ♥

   Poista
 19. Ei helvetti ihmiset osaaa olla kusipäitä...
  Kaikkea hyvää sinulle ja hevosillesi! Älä anna ilkeiden kommenttien pilata päivääsi :')

  VastaaPoista
 20. Kun niin kehut jo lissun laukkaa/ravia tasapainoiseksi osaatko määritellä minkälainen on hevosen tasapainoinen laukka/ravi/käynti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse määrittelen tasapainoisen niin, että silloin se on tasapainossa, kun sama tahti ja tempo säilyy jatkuvasti, myös ympyröillä ja kaarilla. Lisäksi askelpituus ja tahti on helposti säädeltävää :)

   Poista