maanantai 26. tammikuuta 2015

Elossa ollaan! [Estetreenejä, kouluiluja & kuvailuja]

Taas mä tein sen.. Todella todella pitkä postaustauko. En edes tiedä mistä aloittaa. Jälleen on tapahtunut paljon muutoksia sitten viime postailujen. Itse olen lähiaikoina ollut kuitenkin valitettavan paljon töissä ja näin ollen ei ole materiaaliakaan kertynyt, saatikka jäänyt blogille aikaa yhtään. Mutta vihdoin mullakin koitti helppo viikko töissä ja siihen päälle vapaa viikonloppu, joten kuvailuillekkin on jäänyt aikaa!


Joulukuun lopulla löysin Vikille vuokraajan, Sannan, joka onkin nyt käynyt liikuttelemassa neitiä pari kolme kertaa viikossa. Oli ihanaa löytää Viksulle vuokraaja, joka tulee hyvin toimeen tamman kanssa ja jonka kanssa Vikikin toimii hyvin. Työt vievät valitettavan paljon aikaa lähes joka päivä, joten kun sain Sannan auttamaan Vikin liikutuksissa, jää minulle enemmän aikaa touhuta Lissun kanssa ja viedä sitä eteenpäin.

Sen lisäksi, että Sanna liikuttaa Vikiä, hoitaa hän myös Lissua silloin tällöin ja työskentelee sen kanssa maastakäsin. On upeaa että vielä näitäkin ihmisiä on olemassa, jotka haluavat auttaa ja puuhailla hevosten kanssa muutenkin, kuin vain ratsastaa. Kiitokset Sannalle, en tiedä mitä tekisin ilman häntä!

Alla joitakin kuvia, joita on kertynyt, kun Sanna on käynyt puuhailemassa tytsyjen kanssa.















 ^Lisäksi myös hyvä ystäväni Heidi on käynyt pari kertaa ratsastamassa Viksulla, sekä Nea on pariin otteeseen mennyt myös Lissulla :)

Nyt kuitenkin hypätään viime viikonloppuun, jolloin saatiin taas paljon materiaalia tytöistä!

Lauantaina päätinkin pitkästä aikaa vähän hypellä Lissun kanssa. Lissulla ei tosiaan olla paljoa hypätty, joten korkeaa ei menty. Rakenneltiin Nean kanssa kentälle yksittäinen pysty ja yksi suhteutettu linja, Sannan verrytellessä Lissua käynnissä. Rakentelujen jälkeen kiipesinkin itse Lissun selkään.

Taivuttelin ensin neidin huolellisesti molemmissa suunnissa läpi käynnissä, jonka jälkeen siirryin raviin. Ravissa tein paljon ympyröitä ja taivutuksia ja vahdin että tahti pysyi samana koko ajan. Lissu oli alusta asti erittäin herkkä avuille ja kuunteli todella kivasti, eikä edes yrittänyt 'juosta karkuun'. Ravi verryttelyjen jälkeen aloinkin tulla pientä estettä ravilähestymisellä.

Tultiin aluksi pientä ristikkoa molemmista suunnista. Aluksi pelkästään ravi lähestymisellä, jonka jälkeen pari kertaa myös laukassa. Lissu hyppäsi todella varman oloisesti ja innokkaasti, vaikkakin neiti hieman liioitteli hypyissään. Tämän jälkeen siirryttiin hyppäämään pientä linjaa, jota tultiikin pääasiassa ravilähestymisillä. Rytmi, sekä paikat esteille löytyivät tällä linjalla paljon paremmin kuin yksittäiselle esteelle - ei mitään ongelmia.

Lopuksi tultiin vielä yksittäistä pystyä, joka oli max. n. 50cm korkea. Tätä tultiin pelkästään laukkalähestymisillä, jotka sujuivatkin oikeastaan todella hyvin. Loppuun vielä ravailin ja venyttelin tuttuun tapaan eteen alas.
















Lissun ratsastuksen jälkeen Sanna kouluili Vikillä ja minä siinä samalla kuvailin ja neuvoin Sannaa. Sannan mukaan Viki oli tosi hyvä ja miellyttävä ratsastaa, ainoastaan laukassa oli kuulemma pieniä ongelmia, kun Viki oli hieman virtaisalla päällä. Tiedä sitten, mistä sekin neiti tuota virtaa repii, kun on kuitenkin todella säännöllisellä liikutuksella. Käväisin itsekkin pikaisesti Vikin selässä ottamassa vähän ravia ja laukkaa, jonka jälkeen päästin Sannan takaisin kyytiin.

Loppua kohden Vikin ja Sannan meno parani huimasti ja sieltä tulikin todella paljon hyviä pitkiäkin pätkiä. Treeniä vaan, niin kyllä hekin vielä löytävät sen hyvän yhteisen sävelen. Eiköhän me tulevaisuudessa nähdä Sannakin vielä kisoissa Vikin kanssa :)

















Kun molemmat tytöt oli liikulteltu lähdettiin vielä Nean kanssa ottamaan muutamat yhteiskuvat minusta ja Lissusta. Joku päivä täytyy kyllä ottaa tavoitteeksi yhteiskuva, jossa on Viki, Lissu sekä minä. Mutta tällä kertaa sai riittää kuvailut pelkän Lissun kanssa. Kertokaa toki mitä pidätte näistä yhteiskuvista!







Sunnuntaina suuntasin jälleen samoihin aikoihin tallille, kuin lauantainakin. Tällä kertaa hyppyvuoroon pääsi Viki ja Lissulla oli taas vuorostaan palautteleva koulutreeni. Vikillä oli ollut jonkun verran hyppytaukoa, eikä estetolppiakaan meinannut lumen alta löytyä, joten päädyttiin sitten hyppelemään lähes samoja esteitä, kuin Lissun kanssa.

Verkkailtiin jälleen ihan tuttuun tapaan ravissa taivutellen ja otettiin myös muutamat lisäykset. Laukassa hain vain pyörivää eteenpäin pyrkivää laukkaa, sekä tehtiin muutamat laukanvaihdot lävistäjällä. Alkuverryttelyjen jälkeen tultiin muutaman kerran pieni suhteutettu linja molemmista suunnista, jonka jälkeen siirryttiin hyppäämään pelkästään toisella pitkällä sivulla olevaa okseria.

Hypättiin okseria vuorotellen molemmista suunnista välillä aina korottaen. Viki hyppäsi koko ajan todella varmanoloisesti ja hyvällä ilmavaralla. Korkeimmillaan este taisi olla jotain reilun metrin luokkaa, vaikka luulin sen olevan paljon pienempi.. :D

Kertakaikkia onnistuneet treenit takana Vikin kanssa! Toivotaan, että kelit suosivat meitä niin päässään ensiviikollakin hyppäämään tyttöjen kanssa.










Lissulla ratsastin todella kevyen palauttelevan koulutreenin. Mentiin joku puolisen tuntia kentällä, askellajit läpi -periaatteella. Kaikessa yksinkertaisuudessaan Lissu oli kyllä todella hyvä ratsastaa. Ajoittain neiti oli hieman epätasainen, mutta näytti taas ihan mahtavia pätkiä. Tälläkin kertaa Lissu oli heti alusta asti todella rauhallinen ja liikkeessä säilyi tahti hyvin.

Lissulla on ollut välillä tapana juosta pari ensimmäistä kierrosta ihan miten sattuu ja vasta sitten on löytynyt tahti, mutta nyt viime kerroilla ei ole ollut minkäänlaista ongelmaa tämän asian suhteen. Näemmä siis hevosessakin on tapahtunut todella suuri kehitys. En vois olla ylpeempi mun pikkusesta ♥















Jälleen kerran erittäin kuva ja videopainoitteinen postaus, mutta toivottavasti tykkäätte. En vieläkään voi luvata, että postauksia alkaisi tulla säännöllisesti, mutta lupaan yrittää parhaani. Alkuvuosi mennään varmaan harvemmalla postaustahdilla, mutta eiköhän sekin taas ala helpottaa, kun päästään lähemmäksi kesää!

Ja kiitos, en tarvitse valituksia tai arvosteluja nimettömiltä. Osaan kyllä itse tehdä omat ratkaisuni hevosteni kanssa. - Kiitos!

22 kommenttia:

  1. Onko Lissun laukka hieman huonontunut? Ainakin videolla näyttäisi niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johtuu vain treenin puutteesta :) Huonojen pohjien vuoksi jouduttiin hetkellisesti jättämään laukka pois treeneistä ja vasta parin viime viikon aikana ollaan alettu pikkuhiljaa taas laukkailemaan :)

      Poista
    2. Tähän haluan tarkentaa vielä räettä kouluilu videolla näkyy ainoastaan vasenta laukkaa, oikea laukkahan Lissulla on huomattavasti parempi mutta siitä minulla ei ollut videota :)

      Poista
  2. Tekeekö Henni enää tallivuoroja vai onko kaikki jäänyt sinulle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Hennikin tekee vielä tallivuoroja, joten ei kaikki ole minulle jäänyt. Lisäksi Sanna ja Nea auttavat myös tarvittaessa iltatallien kanssa :)

      Poista
  3. Olisko sulla antaa vinkki ex-ravurin kanssa, kun nyt ollaan paristi käyty selässä, niin tuntuman opettaminen. Heppa tahtoo kiskoa päätään kun ei tiedä mitä pitäisi tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lissulle opetettiin tuntuma sitä kautta, että annettii hevosen ensin kulkea mahdollisimman pitkällä ohjalla rentona ja siitä ihan pikkuhiljaa alettiin ottamaan ohjaa lyhyemmäksi. Heti jos hevonen protestoi tuntumaa kannattaa pehmentää oma käsi ja muutamilla puolipidätteillä etsiä se takaisin tuntumalle :)

      Olen huono selittämään, mutta toivottavasti tästä oli edes vähän apua!

      Poista
  4. Kiva postaus jälleen kerran! Osaat kirjoittaa niin mielenkiintosesti ja sopivan vähän tekstiä ja mukavan reilusti kuva- ja videomateriaalia :)

    VastaaPoista
  5. Ihanaa kuulla teistä taas pitkästä aikaa! :)
    Postaus oli kiva ja tykkäsin kun noin paljon kuvia ja videoita! Lissukin näytti jo todella paljon paremmalta! Ja noi teidän yhteiskuvat oli ihania! Tykkään siitä miten ootte niin usein sävy sävyyn :D! Ja ihanaa että on vielä olemassa ihmisiä kuten Sanna! Tuntuu että nykyään kaikki ajattelevat vain ratsastusta eikä kukaan suostu tekemään esim. tallitöitä, ja harva edes tajuaa, että hevosen kanssa voi tehdä asioita maastakäsin.. :D
    Mutta tsemii teille ja toivottavasti teistä kuullaan taas pian :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista :) Yritän kyllä päivitellä blogia vähäm useammin täst edes! :)

      Poista
  6. Tiia se (oma) pää ylös! :D Hienon näköstä menoa teillä, ja ah noita pinkkejä varusteita ja Viksun estehuopaa!♥ Ja noi yhteiskuvat on ihania! :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pitää ny alkaa oikeesti kiinnittämään huomiota siihen, missä se katse seikkailee... xD Mutta kiitos :')

      Poista
  7. Aika pahasti pistää silmään tuo Vikin suun aukominen, osaatko mitenkään perustella sitä?
    Itse olen aika omiva hevosen omistaja, haluan tehdä kaiken itse, ettei vain kukaan pääse pilaaman hevostani. Itsellenihän sitä maksan ja kidun töissä, joten harvemmin annan muiden käydä selässä. Mikä on siis ideana, että teillä on niin paljon hevosia että hankitte niille liikuttajia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viki on aina ollut todella levoton suustaan ja aukoo sitä. Viki on vasta pari kuukautta sitten raspattu, joten syy ei voi myöskään olla siinä. Lisäksi Vikillä on kolmipalakuolain, joten kovasta kuolaimesta ei ole kyse. En siis osaa paremmin sitä selitellä.

      Muuttuneet elämäntilanteet ovat vaikuttaneet siihen miksi halusin Vikille liikuttajan. Lisäksi haluan tarjota Sannan kaltaiselle ihmiselle mahdollisuuden liikuttaa ja hoitaa yksityishevosia tuntihevosten sijasta :) Itse kuitenkin ratsastan Vikillä vähintään sen 3-4krt viikossa, joten en usko että Sannan ratsastus Vikiä mitenkään pilaa, päin vastoin. Eipähän opi hevonen liikaa toimimaan vain yhden ihmisen alla ;)

      Poista
  8. Kiva postaus! Tykkään sun kirjotuksesta. Lissu näyttää olevan taas hiukan kehittynyt ♥ Pisti silmään: -Miksi käytätte lissulla hypätessä martingaalia? Onko se mukana varuilta vai onko se vaudikas jne?
    Mutta mukavan näköistä menoa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi! :) Lissu tuppaa välillä olemaan hieman vauhdikas, joten ajattelin varuiksi laittaa martingaalin, ettei saisi nostettua päätään ihan taivaisiin. Lopulta martingaali kuitenkin osoittautui melko turhaksi, koska Lissu oli tuolloin hyvin rauhallinen :)

      Poista
  9. Hei Tiia! Ootko huomannu et sun käsi heiluu aika paljon kun istut harjoitusravissa? Vikin suun aukominen ja Lissun pään venkslaaminen voi johtua siitä :) En tätä tarkoita nyt mitenkään pahalla, vaan satuin huomaamaan tämän ja aattelin kysästä ootko ite huomannu. Tsemppiä jatkoon! :) Millon teidät nähdään taas kisakentillä? Ja mitä tavoitteita teillä on tälle kaudelle? Missä seurassa te kaikki (Henni, Neea, Sanna ja sä) ootte? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä huomannut ja kovasti yritän tehdä sen käden kanssa töitä! :) Tavoitteina olisi päästä kisaamaan Lissulla joku mini luokka esteillä ja raviohjelma. Vikillä mennään esteille 80-90cm luokkia. Mahdollisesti myös 100cm. Kisakentille me palataan heti kun sopivia kisoja alkaa tulla! :)

      Minä kuulun Kymijoen ratsastajiin, Nea ja Sanna Kiviharjun ratsastajiin. Henni ei kuulu tietääkseni mihinkään seuraan.

      Suuret kiitokset kivasta kommentista! :)

      Poista
  10. Musta on kyllä kiva että annatte hevosianne myös muiden käyttöön! Se on tytöille arvokasta kokemusta kaikki minkä tallilla pääsee viettämään. Jos rahaa omaan ei ole, saattaa joutua tyytymään ratsastuskouluun, jossa ei kuitenkaan hevosten kanssa saa niin vapaasti touhuta (se on yleensä se ratsastus ja sillä sipuli..).

    Ja lissu! Täytyy myöntää että olin epäileväinen, että tuleekohan tosta nyt mitään kummoista ratsua teidän käsissä. Hetkeen en olekaan videoita katsonut ja nyt WAU! Selkeesti lissu on päästään ja suustaan tasaisempi (vaikka vieläkin epätasainen toki). On ihanaa huomata olleensa väärässä, nyt uskon että saatte kyllä Lissusta vielä super hienon.

    Tsemppiä jatkoon, täytyy käydä aina silloin tällöin kurkkaamassa kuinka teillä sujuu;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset, ihan äärettömän ihanasta kommentista! Aivan mahtavaa, että löytyy vielä ihmisiä, jotka eivät tuomitse meitä ihan suoralta kädeltä :)

      Tottakai annan hevosiani myös muille käyttöön, sillä tiedän että se on iso asia tytöille saada käydä itsenäisesti touhuamassa hevosten kanssa. Sanna on yksi vastuuntuntoisimmista ihmisistä, jonka tiedän ja hänen käsiinsä uskallan kyllä luottaa Vikin ja Lissun vaikken itse olisi paikalla :) Oppiipahan Sannakin paljon kun saa touhuta itsekseen!

      Ihanaa, että Lissustakin huomaa kehityksen. Kovasti sen kanssa teen töitä ja pikku hiljaa kova työ alkaa tuottaa tulosta :)

      Poista
    2. Suuret kiitokset, ihan äärettömän ihanasta kommentista! Aivan mahtavaa, että löytyy vielä ihmisiä, jotka eivät tuomitse meitä ihan suoralta kädeltä :)

      Tottakai annan hevosiani myös muille käyttöön, sillä tiedän että se on iso asia tytöille saada käydä itsenäisesti touhuamassa hevosten kanssa. Sanna on yksi vastuuntuntoisimmista ihmisistä, jonka tiedän ja hänen käsiinsä uskallan kyllä luottaa Vikin ja Lissun vaikken itse olisi paikalla :) Oppiipahan Sannakin paljon kun saa touhuta itsekseen!

      Ihanaa, että Lissustakin huomaa kehityksen. Kovasti sen kanssa teen töitä ja pikku hiljaa kova työ alkaa tuottaa tulosta :)

      Poista